Firma szkoleniowa EM–ka
serdecznie zaprasza rodziców na warsztaty
„Rozszerzanie diety niemowląt” (0 – 1,5 roku)
W programie:
- Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety? Sygnały gotowości dziecka
- Karmienie piersią na żądanie, a 5 posiłków – jak połączyć karminie mlekiem
z posiłkami stałymi - BLW/ łyżeczka – jak mądrze wybrać sposób karmienia
- Łyżeczka – jak karmić, jakie konsystencje podawać
- Jeszcze jedna łyżeczka, leci samolocik – czego unikać w trakcie karmienia
- BLW – co można podać do rączki, na czym polega metoda
- Co podawać na początku rozszerzania diety – kolejność wprowadzania produktów
- Kaszki pod lupą
- Zadbaj o żelazo w diecie dziecka
Warsztaty poprowadzi Anna Patrzałek – mgr inż. Żywienia Człowieka, specjalista dietetyki pediatrycznej, edukator w ogólnopolskim programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, mającego na celu poprawę jakości żywienia w placówkach oświatowych, twórca strony poświęconej żywieniu dzieci www.dylematymamyitaty.pl, współautorka książki „Dylematy mamy i taty w kuchni”, edukator w Banku Żywności w Krakowie, współtwórca i realizator programu o zdrowym żywieniu w szkołach, pasjonatka zdrowego żywienia i gotowania, prywatnie mama 5-latka.
Termin: 11.05.2019, godz. 11:00 – 13:00
Koszt: 80 zł
Zapisy i informacje pod numerem 606 878 185
„Naturalne fazy rozwoju dziecka w żywieniu” (1,5 – 6 lat)
W programie:
- Neofobia
- Twoje dziecko mało je?
- Wybiórcze jedzenie – kiedy maluch je tylko kilka określonych produktów
- Neofobia jako naturalna faza rozwoju dziecka – jak sobie mądrze radzić w tym okresie
- Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców
- Prawdziwy problem z żywieniem na tle sensorycznym/ motorycznym – jak rozpoznać kiedy dziecko potrzebuje pomocy specjalisty
- Słodycze w diecie dziecka
- Dlaczego tak lubimy słodki smak?
- Zdrowe relacje ze słodyczami
- Słodycze jako nagroda/ kara
- „Dzień słodyczy” – czy to dobre rozwiązanie?
- Zakupy z dzieckiem – odmówić lizaka w sklepie?
- Zasady przyjemnych zakupów z dzieckiem
Warsztaty poprowadzi Anna Patrzałek – mgr inż. Żywienia Człowieka, specjalista dietetyki pediatrycznej, edukator w ogólnopolskim programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, mającego na celu poprawę jakości żywienia w placówkach oświatowych, twórca strony poświęconej żywieniu dzieci www.dylematymamyitaty.pl, współautorka książki „Dylematy mamy i taty w kuchni”, edukator w Banku Żywności w Krakowie, współtwórca i realizator programu o zdrowym żywieniu w szkołach, pasjonatka zdrowego żywienia i gotowania, prywatnie mama 5-latka.
Termin: 11.05.2019, godz. 8:30 – 10:30
Koszt: 80 zł
Zapisy i informacje pod numerem 606 878 185
Warsztaty kulinarno-sensoryczne dla dzieci z rodzicami
Wspólnie z dziećmi przygotujemy mini pizzerki z wybranymi dodatkami. Będzie się roiło od kolorów, a przy okazji porozmawiamy o tym dlaczego warto jeść kolorowo. W grupie dzieci chętniej sięgają po rozmaite dodatki i oswajają się z warzywami. Dzieci będą kroiły warzywa, tworzyły z ciasta pizzerki, nakładały dodatki – to świetne ćwiczenia sensoryczne i okazja do rozwoju motoryki małej, sprawności ręki.
Kiedy nasze pizzerki wylądują w piecu, sprawdzimy jak działają drożdże.
Na deser przygotujemy czekoladowe kulki mocy, przy okazji dowiadując się, jak powstają płatki owsiane, samodzielnie je mieląc w ręcznym młynku.
Zdrowa porcja zabawy i warzyw przy okazji.
Serdecznie zapraszam,
Anna Patrzałek
Warsztaty poprowadzi Anna Patrzałek – mgr inż. Żywienia Człowieka, specjalista dietetyki pediatrycznej, edukator w ogólnopolskim programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, mającego na celu poprawę jakości żywienia w placówkach oświatowych, twórca strony poświęconej żywieniu dzieci www.dylematymamyitaty.pl, współautorka książki „Dylematy mamy i taty w kuchni”, edukator w Banku Żywności w Krakowie, współtwórca i realizator programu o zdrowym żywieniu w szkołach, pasjonatka zdrowego żywienia i gotowania, prywatnie mama 5-latka.